SVMS-007
Veilig slopen
De BRL SVMS-007 bevat (project)eisen op het gebied van veilig slopen. Hierbij is rekening gehouden met de arboregelgeving. In het sloopplan worden de maatregelen en voorzieningen beschreven die nodig zijn om de arbeidsveiligheid en omgevingsveiligheid (zoals belendende percelen) te waarborgen. Daarnaast is een gecertificeerde sloopaannemer tevens gecertificeerd volgens de VGM Checklist Aannemers (VCA).
Milieukundig slopen
Bij milieukundig slopen staat een verantwoorde omgang met vrijkomende sloopmaterialen centraal. In het sloopplan wordt de wijze van selectieve sloop en afvoer van sloopmaterialen vastgelegd. Dit vindt plaats op basis van de stoffeninventarisatie voorafgaand aan de daadwerkelijke sloop. Gecertificeerde sloopaannemers geven invulling aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Een gecertificeerde sloopaannemer werkt volgens het sloopproces zoals beschreven in de BRL SVMS-007. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de volgende drie situaties.
- Sloopprojecten waarbij minder dan 10 m3 sloopmateriaal vrijkomt
- Sloopprojecten waarbij meer dan 10 m3 sloopmateriaal vrijkomt
- Spoedeisende sloopprojecten
Het gecertificeerde sloopproces komt grofweg neer op 4 stappen:
De sloopaannemer voert vooraf een inspectie van het sloopobject en een stoffeninventarisatie uit. Hierdoor ontstaat inzicht in de aard, hoeveelheid en mogelijke verontreiniging van de vrijkomende sloopmaterialen. Ook worden de risico’s voor de arbeidsveiligheid en de omgeving geïnventariseerd.
Vervolgens wordt een sloopplan opgesteld, met daarin onder meer een beschrijving van de wijze van selectief en milieukundig slopen, de behandeling en afvoer van vrijkomende materiaalstromen en de te treffen veiligheidsmaatregelen. Verder worden in het sloopplan de uitvoeringseisen van de opdrachtgever systematisch weergegeven
De uitvoering van de sloop vindt plaats conform het sloopplan. Bij de uitvoering van de sloopwerkzaamheden zijn medewerkers betrokken die deskundig zijn op het gebied van veilig en milieukundig slopen. Gecertificeerde sloopaannemers werken met goedgekeurd materieel. De sloopaannemer dient er verder voor te zorgen dat de slooplocatie veilig en ordelijk is en dat de vrijkomende materiaalstromen geen verontreiniging van bodem en omgeving veroorzaken
De oplevering van het project vindt plaats in overleg met de opdrachtgever en wordt schriftelijk vastgelegd. Door de sloopaannemer wordt een stoffenverantwoording van de vrijkomende sloopmaterialen opgesteld, die desgevraagd aan de opdrachtgever wordt verstrekt.
Wat kan Van Doorn Advies voor u doen:
- Het opzetten van procedures en instructies en implementeren van het systeem;
- Uw systeem aanpassen aan de nieuwe regelgeving;
- Het verzorgen van voorlichting en trainingen aan uw medewerkers;
- Het integreren van de norm in het (bestaande) kwaliteitszorgsysteem;
- Uitvoeren van interne audits;
- Begeleiding bij het uitvoeren van de management review;
-
Advies
Van Doorn Advies B.V. kan u adviseren op de volgende gebieden:
ISO 9001
Kwaliteitsmanagement
ISO 14001
Milieumanagement
VCA * ** P en VCU
Arbeidsomstandigheden
SVMS 007
Veilig en milieukundig slopen
CO2-prestatieladder
CO2 reductie, energiebesparing, CO2 managementsysteem
Groenkeur
Kwaliteit en veiligheid in de groensector
Kleurkeur
Ecologisch beheer van bermen en groenstroken
ErBo
Erkenning bosbouw
SIKB 7000
Bodemsanering
PSO
Prestatieladder sociaal ondernemen
Veiligheidsladder
Veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen stimuleren